Uzkodas

Uzkodu receptes visiem dzīves gadījumiem. Gatavojam garšīgi un ātri. Kā ātri saservēt galdu ar garšīgiem ēdieniem un visus pārsteigt.

Ir daudz veidu, kā pagatavot kartupeļus. Sacepti kartupeļi -“ garmoška”, droši viens ir viens no skaistākajiem pagatavošanas veidiem. Pateicoties veiktajiem iegriezumiem, tie ir ātri pagatavojami, tikai 20-30 minūtēs. Bet aromāts un garoziņa… šādus kartupeļus labprāt ēd visi: gan jauni, gan veci.

Turpinu dalīties ar jums savās uzkodu receptēs pie alus. Šodien tie ir riekstiņi pie alus. Recepte ir vienkārša, bet sanāk ļoti garšīgi. Izmēģiniet to, un diez vai jūs vairs pirksiet riekstus skārda bundžinās.

Man pat ir neērti šo piedevu pie zivs nosaukt par atsevišķu recepti. Tas drīzāk ir  garšīgs, veselīgs mikslis. Salātu piedeva pie zivs ir pavisam vienkārši pagatavojams. Vitamīnu ir daudz. Kopumā tas, kas vajadzīgs, ja jūs sekojat līdzi savai figūrai.

Kāds ēdiens ir bieži sastopams Ēģiptē, Izraēlā, Jordānijā, Libānā, Sīrijā, Turcijā un Kiprā? Pareizi – humuss. Tas ir neiedomājami populārs un plaši izplatīts ēdiens Tuvajos Austrumos. Ar to sāk un beidz dienu. Un skaidrs, kāpēc – jo tas satur ļoti lielu daudzumu augstvērtīgo olbaltumvielu, šķiedrvielas, nepiesātinātos taukus un dzelzi. Senās Grieķijas ārsts un vēsturiskā personība, mūsdienu medicīnas “tēvs” – Hipokrāts apgalvoja, ka humusā fosfora ir daudz vairāk, nekā zivīs.  Par humusu pat rakstīja Homērs savā “Iliādā”, aprakstos varoņu dzīres. Un ar ko mēs būtu sliktāki? Arī mēs protam, labprāt gatavojam un ēdam šo ēdienu.

Šo recepti es apsolīju nopublicēt jau pirms pusgada. Taču nezin kāpēc īsti nesanāca. Aizmirsu. Tā mēdz gadīties. Salidojuma laikā man par šo solījumu atgādināja (sveika, Juļa!). Visumā – lūk sarkanās paprikas reliša recepte, vienkārša, neprātīgi garšīga!

Esmu izlēmis nopublicēt vairākas čehu iecienītās receptes. Un esmu nolēmis sākt ar mājas knēdeļu recepti. Čehijā knēdeļus pasniedz praktiski kopā ar jebkuru ēdienu, tāpat kā alu. Knēdeļi – tā ir rauga baltmaize, taču netiek cepta krāsnī, kā tas ir pieņemts pie mums, bet gan vārīta. Recepte ir vienkārša, bet tās pagatavošanai ir vajadzīgs laiks, ir jāsagatavo mīkla, jāļauj tai uzrūgt, pēc tam tā jāvāra. Taču rezultāts ir pūliņu vērts. Ķeramies klāt?

Reiz dzīvoja kāds cilvēks. Viņš strādāja, kā visi. Ēda, kā visi. Visā visumā ne ar ko īpašu neatšķīrās. Tāds pavisam vienkāršs cilvēks. Tādu ir daudz. Un, lūk, tā nu sanāca, ka, dodoties uz darbu, viņš visu laiku gāja garām – nodēvēsim to ar skaistu apzīmējumu – ātrās ēdināšanas restorānam (kas gan, pie velna, tas ir par restorānu!). Viņš tam gāja garām ik dienu. Dzirdēja, ka ēstuvē pasniegtais ēdiens ir kaitīgs veselībai, ka tas ir ļoti trekns, dzirdēja pat to, ka ēdienam tiek kaut kas piebērts klāt, lai apmeklētājiem radītu atkarību no tā.

Ko pagatavot vakariņās? Tas droši vien ir viens no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem. Kāpēc gan nepagatavot vakariņas vācu gaumē – pamatīgas, kalorijām bagātas un sātīgas? Šāds variants būs lieliski piemērots tad, kad jūs vēlu atgriežaties mājās pēc ilgstošas uzturēšanās aukstumā vai esat izlaidušu pusdienošanu. Tāpēc šeit par galveno kritēriju kalpos vārds „ātri” (schnell!). Tāpēc Eisbena (Eisbein) cienītājus šī recepte visticamāk nepiesaistīs.

Svētku priekšvakarā esmu nolēmis pagatavot uzkodas, kuras nebūs kauns likt galdā, tās ir pagatavojamas tikai 5 minūtēs. Kā pamatu es ņemu parastus sieru salātus un pievienoju to, kas atrodams ledusskapī. Sanāca ļoti garšīgi.