Liellopu gaļa

Liellopa un teļa gaļas receptes – garšīga un veselīga gaļa. Kā to pagatavot, lai pārsteigtu tuviniekus ar jauniem ēdieniem!

Lai slavēts tas pavārs, kurš ir iedomājies pievienot alu gaļai ar dārzeņiem. Un lai divkārši slavēts tas, kurš šo ēdienu ir ietērpis mīklā. Lūk, ar šādu pompozu uzrunu es aizsāku savu stāstījumu par vienu no labākajiem (pēc maniem ieskatiem) ēdienu, kas cēlies Īrijā, par Guinness pai pīrāgu.

Sagribējās ko jaunu! Pie tam, nevis zupas-pļurē, kurās viss ir savārīts – sajaukts, bet kaut ko garšīgu un interesantu! Kāpēc gan nepagatavot zupu ar mēli? Un lai tā kļūtu neparastāka un aromātiskāka, pievienosim tai mārrutkus!

Šodien vēlos jums pastāstīt par ļoti vienkāršu recepti, kuru zina burtiski ikviena Eiropas saimniece. Gaļas maize, saukta arī par viltoto zaķi, tā būtībā ir liela kotlete (lai gan es pazīstu cilvēkus, kuru apgalvo, ka tas ir cepetis), gatavota cepeškrāsnī. Gatavā veidā to parasti griež gabaliņos un pasniedz kopā ar dažādām piedevām. Mēdz izmantot arī pildījumu – olas, sēnes. Esmu redzējis arī ar kartupeļiem – tāds īpatnējs pildījums – taču, manuprāt, tas jau bija pār mēru.

Rudens tuvojas beigām, no rītiem automašīna ir jātīra no salnas radītā apledojuma. Kļūst auksts. Kāds joprojām vēl ģērbj plānu rudens apģērbu, kāds jau ir sameklējis dūnu jaku, bet kāds cits atcerējies, ka pērnā gadā tika iegādāts kažoks. Lai visi spētu sasildīties, piedāvāju vienkāršu recepti: maigas, sulīgas maltās gaļas bumbiņas.

Jūs taču piekritīsiet, ka dažkārt gribas pagatavot kaut ko ķīniešu gaumē? Man kopš aktīvās „dukānēšanas” ir saglabājies liels daudzums  dažādu ātri pagatavojamu gaļas ēdienu recepšu.  Viena no tām ir – liellopa gaļa ar sezamu. Kā jau droši vien būsiet nopratuši, tās ir plānas gaļas strēmelītes, kuras ir iepanētas kukurūzas karamelē un apceptas ar sojas mērci un sezama sēkliņām (tas tiek arī dēvēts par kundžutu).

Jūs droši vien būsiet pamanījuši, ka neesmu vienaldzīgs pret gulašu. Šis ēdiens ir izplatīts visā pasaulē un kļuvis ļoti populārs. Manā kolekcijā ir aptuveni 20 šī ēdiena recepšu. Ar laiku es jūs ar tām iepazīstināšu, bet tagad pagatavosim gulašu čehu gaumē.

Leģendārs meksikāņu virtuves ēdiens – „Čili Kon karne”. Tulkojumā tas nozīmē gaļa ar čili. Vieniem tas izraisa paniku (tas taču ir ass!), bet citiem – rodas vēlēšanās ātrāk to nobaudīt (tas taču ir ass!). „ Čili Kon karne” nevienam neļaus palikt vienaldzīgam!

Reiz dzīvoja kāds cilvēks. Viņš strādāja, kā visi. Ēda, kā visi. Visā visumā ne ar ko īpašu neatšķīrās. Tāds pavisam vienkāršs cilvēks. Tādu ir daudz. Un, lūk, tā nu sanāca, ka, dodoties uz darbu, viņš visu laiku gāja garām – nodēvēsim to ar skaistu apzīmējumu – ātrās ēdināšanas restorānam (kas gan, pie velna, tas ir par restorānu!). Viņš tam gāja garām ik dienu. Dzirdēja, ka ēstuvē pasniegtais ēdiens ir kaitīgs veselībai, ka tas ir ļoti trekns, dzirdēja pat to, ka ēdienam tiek kaut kas piebērts klāt, lai apmeklētājiem radītu atkarību no tā.