Raksti

Ideju izvēle jums un jūsu virtuvei. Kā izvēlēties efektīvu diētu, kādus nažus pirkt – par to un daudz ko citu.

Dažkārt mēs ieejam virtuvē vilinājuma pārņemti pagatavot ko īpašu. Sameklējam vajadzīgos traukus, sakarsējam cepeškrāsni, sākas jaukt nepieciešamos ingredientus, līdz atskārstam, ka mums trūkst viena no sastāvdaļām, bez kuras nekādi nav iespējams iztikt, bet veikali ir tālu vai vispār jau slēgti.  Šajā rakstā tiks aplūkoti savstarpēji aizvietojamie ingredienti. Ceru, ka šī informācija Jums palīdzēs nekrist izmisumā, bet veiksmīgi pabeigt iesākto.

Dažkārt šie abi jēdzieni kļūdainā veidā netiek nošķirti, vai nu arī otrādāk, uzskata, ka tie ir divi dažādi augi. Tāpēc arī ieviesīsim skaidrību.  Auga pareizais nosaukums – koriandrs, taču kulinārijā ar šo nosaukumu pieņemts dēvēt tikai sēklas, bet zaļojošo daļu sauc par kinzu.

Viens no visā pasaulē izplatītākajiem produktiem, ko pazīst ikviens. Aromātiskās un sulīgās piparmētru lapas spēj uzglabāties ļoti ilgi. Tās pamata ingredients – mentols, padara piparmētru par sevišķi universālu ingredientu.

Rozmarīns — tā ir klasiska garšviela, kas sevišķu izplatību savā pielietojumā guvusi Dienvideiropas un Indijas virtuvēs. Spēcīgs aromāts, atgādina priežu smaržu, tas ir nedaudz ass, tāpēc šī vircotā garša ļauj rozmarīnam kalpot par ideālu papildinājumu daudziem ēdienu veidiem.

Tā izteiktā un spēcīgā garša atklājas pakāpeniski. Kā zināms, tas tiek izmantots, gatavojot sautējumus un sacepumus, kā arī pievienošanai zupās un salātos. Timiāns ir ideāli piemērots zivs marinēšanai. Gan zaļā, gan žāvētā veidā tas kļuvis par plaši pielietotu garšvielu daudzās pasaules virtuvēs.

Tas ir vēl viens nosaukums, kura aizsākumi meklējami senajā Grieķijā. Pētersīļi tiek izmantoti gan dekorēšanai, gan tiek pievienoti ēdienu gatavošanas laikā.

Tas ir visiem ierasts augs jebkurā dārzā.  Nedaudz saldenas, ar patīkamu garšu un specifisku aromātu – tas viss ir nodrošinājis dillēm popularitāti visās pasaules virtuvēs. Gatavojot, bez zaļās lapu un stiebru daļas (gan svaigā, gan arī kaltētā veidā), tiek izmantotas arī auga sēklas.

Ne velti baziliku daudzi uzskata par „karalisku augu”, jo tā nosaukums tiek pielīdzināts sengrieķu nosaukumam „basilevs”, kas tulkojumā nozīmē „cars”. Šo statusu augam nodrošinājis arī elegantais izskats un neatkārtojamā smarža, kuru tik ļoti ir iecienījuši neskaitāmi daudzi pavāri.

Neapstrīdams fakts – svaiga gaļa ir labāka par saldēto. Tāpat arī fakts ir tas, ka to pareizi pagatavojot un atsaldējot, 90% gadījumu Jūs neizjutīsiet nekādu atšķirību. Visi trūkumi, kuri piemīt saldētai gaļai, tas var būt nepietiekams sulīgums vai audu irdenums, kas veidojas pie nepareizas gaļas atkausēšanas vai glabāšanas.

Kino kā jebkura cita māksla cenšas dzīvi atainot visā tās pilnībā. Grūti iedomāties tādu cilvēku darbības sfēru, kura nebūtu atspoguļota kinoteātru un televīzijas ekrānos. Sevišķu interesi izraisa filmas par kulināriju, un šodien mēs veiksim nelielu ekskursiju, lai iepazītos ar dažām no tām.